Skip to main content

Search from vocabulary

Content language

Vocabulary information


Title

KAUNO - fiktiivisen aineiston ontologia

Description

KAUNO-ontologia on fiktiivisen aineiston ontologia, joka perustuu suomen kielen osalta Kaunokki-asiasanastoon (Verkko-Kaunokki) ja ruotsin kielen osalta Bella-asiasanastoon. KAUNOa ylläpidetään Helsingin kaupunginkirjastossa.

Alla on eritelty ontologian sisältämät käsitteet ja kokoelmat tyypeittäin. Käsitteiden kokonaislukumäärään sisältyvät KAUNO-käsitteiden ja kokoelmakäsitteiden lisäksi myös YSOn käsitteet, koska KAUNO on linkitetty YSOon ja YSO täydentää sitä mm. ylähierarkian osalta. Varsinaisten KAUNO-käsitteiden lukumäärä on esitetty erillisenä lukuna. KAUNOon sisältyy myös kokoelmia. Näillä on tietty erityistehtävänsä (ryhmittelevät käsitteet ja koostekäsitteet) eikä niitä ole tarkoitettu käytettäväksi kuvailussa tai tiedonhaussa. Sen sijaan termien lukumäärätieto koskee vain KAUNOa eli näissä luvuissa ei ole YSOn termejä mukana. Jokaisella ontologian käsitteellä on päätermi ja sen lisäksi mahdollisesti myös korvattuja termejä eli ohjaustermejä.

KAUNO-ontologian genretermejä ei käytetä kirjastojen kuvailussa Marc-kentässä 655 (Aineiston lajityyppi/muoto hakuterminä). Termit kenttään 655 valitaan Suomalaisesta lajityyppi- ja muotosanastosta (SLM).

KAUNO-ontologia on alunperin kehitetty Aalto- ja Helsingin yliopiston johtamassa FinnONTO (2003-2012) -hankkeessa.

Publisher

Kansalliskirjasto

Creator

Kansalliskirjasto
Kirjastot.fi
Sanastokeskus TSK
Semanttisen laskennan tutkimusryhmä (SeCo)

Language

Last modified

perjantai 31. joulukuuta 2021 13:04:55

skosmos:marcSourceCode

kauno/fin

URI

http://www.yso.fi/onto/kauno/

Resource counts by type

TypeCount

Term counts by language

Language Preferred terms Alternate terms Hidden terms