Hyppää sisältöön

Hae sanastosta

Sisällön kieli

Tietoja sanastosta


Nimi

KAUNO - fiktiivisen aineiston ontologia

Kuvaus

KAUNO-ontologia on fiktiivisen aineiston ontologia, joka perustuu suomen kielen osalta Kaunokki-asiasanastoon (Verkko-Kaunokki) ja ruotsin kielen osalta Bella-asiasanastoon. KAUNOa ylläpidetään Helsingin kaupunginkirjastossa.

Alla on eritelty ontologian sisältämät käsitteet ja kokoelmat tyypeittäin. Käsitteiden kokonaislukumäärään sisältyvät KAUNO-käsitteiden ja kokoelmakäsitteiden lisäksi myös YSOn käsitteet, koska KAUNO on linkitetty YSOon ja YSO täydentää sitä mm. ylähierarkian osalta. Varsinaisten KAUNO-käsitteiden lukumäärä on esitetty erillisenä lukuna. KAUNOon sisältyy myös kokoelmia. Näillä on tietty erityistehtävänsä (ryhmittelevät käsitteet ja koostekäsitteet) eikä niitä ole tarkoitettu käytettäväksi kuvailussa tai tiedonhaussa. Sen sijaan termien lukumäärätieto koskee vain KAUNOa eli näissä luvuissa ei ole YSOn termejä mukana. Jokaisella ontologian käsitteellä on päätermi ja sen lisäksi mahdollisesti myös korvattuja termejä eli ohjaustermejä.

KAUNO-ontologian genretermejä ei käytetä kirjastojen kuvailussa Marc-kentässä 655 (Aineiston lajityyppi/muoto hakuterminä). Termit kenttään 655 valitaan Suomalaisesta lajityyppi- ja muotosanastosta (SLM).

KAUNO-ontologia on alunperin kehitetty Aalto- ja Helsingin yliopiston johtamassa FinnONTO (2003-2012) -hankkeessa.

Julkaisija

Kansalliskirjasto

Tekijä

Kansalliskirjasto
Kirjastot.fi
Sanastokeskus TSK
Semanttisen laskennan tutkimusryhmä (SeCo)

Kieli

Muokkauspäivä

keskiviikko 17. tammikuuta 2024 08:59:21

owl:imports

file:///Kauno/ysoKehitys.rdf

MARC-tunnus

kauno/fin

URI

http://www.yso.fi/onto/kauno/

Resurssien lukumäärä tyypeittäin

TyyppiLukumäärä

Termien lukumäärät kielittäin

Kieli Päätermit Ohjaustermit Piilotermit