Hyppää sisältöön

Hae sanastosta

Sisällön kieli

Tietoja sanastosta


Nimi

ALLFO-orter

Kuvaus

ALLFO-orter är en tvåspråkig ortnamnsterminologi för allmänt bruk. ALLFO-orter innehåller begrepp som hänvisar till bebyggelse-, administrativa och andra områden, samt naturgeografiska platser. Begreppen har valts särskilt utgående från behov för innehållsbeskrivning i minnesorganisationer. Terminologin omfattar både finländska och utländska, nutida och historiska ortnamn.

ALLFO-orter är till sin struktur en hierarkisk helhet som bygger på del-helhetsrelationer. De hierarkiska relationerna för finländska ortnamn följer strukturen i Lantmäteriverkets ortnamnsregister. Utöver del-helhetsrelationerna anges även associativa relationer mellan begreppen.

De finländska ortnamnen har länkats till Lantmäteriverkets ortnamnsregister för att möjliggöra sökning av uppgifter om läge och annan information. De har också typindelats i enlighet med ortnamnsregistret. En del av platserna har dessutom länkats till Wikidata. Positionsinformation för orterna är hämtad från antingen Ortnamnsregistret (finländska orter) eller Wikidata.

Namnformerna för begreppen har kontrollerats i auktoriserade källor och svenska respektive finska rättskrivningsregler har följts.

ALLFO-orter baserar sig på de geografiska namn som finns i Allärs - Allmän tesaurus på svenska och dess finskspråkiga motsvarighet YSA - Yleinen suomalainen asiasanasto. Begreppen i ALLFO-orter är länkade till motsvarande begrepp i Allärs och YSA.

Du kan föreslå nya begrepp till ALLFO-orter med förslagsblanketten längst ner på den här sidan. Du kan också föreslå ändringar till begrepp i ALLFO-orter via den ändringsblankett som finns på varje begreppssida. Begreppsförslag som är under behandling finns också i Finto.

Julkaisija

Nationalbiblioteket i Finland

Tekijä

Nationalbiblioteket i Finland

Oikeudet

Erkännande CC 4.0-licens för data ur Lantmäteriverkets ortnamnsregister, till övriga delar CC0-licens.

Kieli

Muokkauspäivä

måndag 20 maj 2024 06:06:52

MARC-tunnus

yso/swe

URI

http://www.yso.fi/onto/yso/places

Resurssien lukumäärä tyypeittäin

TyyppiLukumäärä

Termien lukumäärät kielittäin

Kieli Päätermit Ohjaustermit Piilotermit