Njuike sisdollui

Oza sátnerájus

Sisdoalu giella

Diehtu sátnerájus


Namma

YSO - Yleinen suomalainen ontologia

Fáddá

Govvádus

Yleinen suomalainen ontologia YSO on nelikielinen, etupäässä yleiskäsitteistä koostuva ontologia. YSO on rakennettu suomalaisen kulttuuripiirin sisällönkuvailutarpeiden ja käsitteistön pohjalta, ja se on tarkoitettu käytettäväksi kuvailuun erityisesti silloin, kun kuvailtavien aineistojen aihealueet ovat monipuolisia.

YSO on rakenteeltaan hierarkkinen kokonaisuus, joka perustuu käsitteiden välisille yläkäsite-alakäsite-suhteille. Hierarkiasuhteiden lisäksi YSOssa on assosiatiivisia ja osa-kokonaisuussuhteita.

Jokainen YSOn käsite kuuluu yhteen tai useampaan temaattiseen ryhmään. Osa käsitteistä kuuluu lisäksi omaan ryhmittelevään käsitekokonaisuuteensa (esim. ”vaatteet materiaalin mukaan”).

YSOn käsitteiden termit ovat tesaurusstandardien mukaisesti useimmiten monikkomuotoisia substantiiveja. Yksikössä esitetään esim. ainesanat sekä abstrakteja käsitteitä ja toimintaa kuvaavat termit. Joillain termeillä on yksikkö- ja monikkomuodossa eri merkitys, esim. termi baletti viittaa taidemuotoon ja baletit yksittäisiin taideteoksiin.

Paikannimet sisältyvät erilliseen YSO-paikat-sanastoon.

YSO pohjautuu yleiseen suomalaiseen asiasanastoon (YSA) sekä yleiseen ruotsinkieliseen tesaurukseen (Allärs). YSOn käsitteille on määritelty vastaavuussuhteet YSAn ja Allärsin käsitteisiin. YSO on lisäksi linkitetty Yhdysvaltain Kongressin kirjaston asiasanastoon (Library of Congress Subject Headings, LCSH).
YSOn tietomalli

Voit ehdottaa uusia käsitteitä YSOon sivun alalaidasta löytyvällä lomakkeella. Jos haluat ehdottaa muutosta YSOn käsitteeseen, muutosehdotuslomake löytyy käsitteen tietojen yhteydestä. Käsittelyssä olevia käsite-ehdotuksia voit selata myös Fintossa.

Olggosaddi

Kansalliskirjasto

Dahkki

Kansalliskirjasto
Sanastokeskus TSK
Semanttisen laskennan tutkimusryhmä (SeCo)

Gáldu

YSO pohjautuu yleiseen suomalaiseen asiasanastoon (YSA) sekä yleiseen ruotsinkieliseen tesaurukseen (Allärs).

Maŋimuš rievdaduvvon

torstai 20. kesäkuuta 2024 11:05:29

MARC-dovddaldat

yso/fin

URI

http://www.yso.fi/onto/yso/

Resurssaid lohkomearri tiippaid mielde

TiipaLohkomearri

Tearpmaid lohkomearri gielaid mielde

Giella Njunuštearpmat Stivrentearpmat Čihkon tearpmat