Hoppa till innehållet

Sök i vokabulär

Innehållets språk

Information om vokabulären


Namn

YSO - Yleinen suomalainen ontologia

Ämnesområde

Beskrivning

Yleinen suomalainen ontologia YSO on nelikielinen, etupäässä yleiskäsitteistä koostuva ontologia. YSO on rakennettu suomalaisen kulttuuripiirin sisällönkuvailutarpeiden ja käsitteistön pohjalta, ja se on tarkoitettu käytettäväksi kuvailuun erityisesti silloin, kun kuvailtavien aineistojen aihealueet ovat monipuolisia.

YSO on rakenteeltaan hierarkkinen kokonaisuus, joka perustuu käsitteiden välisille yläkäsite-alakäsite-suhteille. Hierarkiasuhteiden lisäksi YSOssa on assosiatiivisia ja osa-kokonaisuussuhteita.

Jokainen YSOn käsite kuuluu yhteen tai useampaan temaattiseen ryhmään. Osa käsitteistä kuuluu lisäksi omaan ryhmittelevään käsitekokonaisuuteensa (esim. ”vaatteet materiaalin mukaan”).

YSOn käsitteiden termit ovat tesaurusstandardien mukaisesti useimmiten monikkomuotoisia substantiiveja. Yksikössä esitetään esim. ainesanat sekä abstrakteja käsitteitä ja toimintaa kuvaavat termit. Joillain termeillä on yksikkö- ja monikkomuodossa eri merkitys, esim. termi baletti viittaa taidemuotoon ja baletit yksittäisiin taideteoksiin.

Paikannimet sisältyvät erilliseen YSO-paikat-sanastoon.

YSO pohjautuu yleiseen suomalaiseen asiasanastoon (YSA) sekä yleiseen ruotsinkieliseen tesaurukseen (Allärs). YSOn käsitteille on määritelty vastaavuussuhteet YSAn ja Allärsin käsitteisiin. YSO on lisäksi linkitetty Yhdysvaltain Kongressin kirjaston asiasanastoon (Library of Congress Subject Headings, LCSH).
YSOn tietomalli

Voit ehdottaa uusia käsitteitä YSOon sivun alalaidasta löytyvällä lomakkeella. Jos haluat ehdottaa muutosta YSOn käsitteeseen, muutosehdotuslomake löytyy käsitteen tietojen yhteydestä. Käsittelyssä olevia käsite-ehdotuksia voit selata myös Fintossa.

Utgivare

Kansalliskirjasto

Författare

Kansalliskirjasto
Sanastokeskus TSK
Semanttisen laskennan tutkimusryhmä (SeCo)

Källa

YSO pohjautuu yleiseen suomalaiseen asiasanastoon (YSA) sekä yleiseen ruotsinkieliseen tesaurukseen (Allärs).

Ändringsdatum

perjantai 12. heinäkuuta 2024 05:38:07

MARC-kod

yso/fin

URI

http://www.yso.fi/onto/yso/

Antal resurs enligt typ

TypAntal

Termer på olika språk

Språk Huvudtermer Hänvisningstermer Dolda termer